dieta na koncentrację i pamięć

Dieta na pamięć i koncentrację – wspomóż swój mózg!

Wiem, że wśród czytelników znajdują się studenci i wiem, że tak jak i ja macie teraz ten najgorszy okres semestru.  Wszyscy dobrze wiemy, że żeby pozdawać egzaminy i się nie stresować najlepiej jest się po prostu porządnie nauczyć. Ale bądźmy szczerzy.. Albo lepiej o tym nie mówmy. Pokażę Wam czy istnieje dieta na koncentrację i pamięć, na co zwrócić uwagę w naszej diecie, żeby chociaż trochę sobie pomóc!

Dieta na koncentrację i pamięć?

Nasz mózg żywi się glukozą i tlenem. To oczywiście, nie znaczy, że mamy zajadać się kostkami cukru (o zgrozo!), bo glukozę dostarczymy również spożywając węglowodany złożone. Węglowodany złożone to takie, których cząsteczki są bardziej skomplikowane, większe. Dzięki temu wchłanianie zachodzi stopniowo i nie prowokujemy dużego skoku cukru we krwi, za którym pojawia się gwałtowny spadek. Węglowodany złożone znajdziemy w grubych kaszach (gryczana, pęczak, ryż brązowy), w pieczywie i makaronach pełnoziarnistych oraz w warzywach.

Warto zadbać o podaż witamin z grupy B, które odpowiadają za szereg funkcji w naszym organizmie, również w układzie nerwowym.  Niedobory witaminy B1 będą powodować m.in. osłabienie pamięci i zaburzenia koncentracji. Również mała ilość witaminy B3 może zmniejszać koncentrację, brak B5 przyczynia się do problemów z nauką. Niedobór kwasu foliowego (B9) będzie odpowiadał za uczucie przemęczenia i problemy z koncentracją.

Gdzie je znaleźć?

Witamina B1:
produkty pełnoziarniste, mięso, wędliny, rośliny strączkowe, drożdże, orzechy, owoce, warzywa

Witamina B3:
mięso, orzechy, zboża

Witamina B5:
wątróbka, otręby pszenne, śledź, makrela, pstrąg, grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, mleczko pszczele, pestki słonecznika, ser, orzechy, jajka, awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ryż brązowy, melon,  chleb pełnoziarnisty, soja, banany, yerba mate.

Witamina B9:
Warzywa liściowe, szpinak, sałata, kapusta, brokuł, szparagi, kalafior, brukselka

Nie tylko witaminy

Oprócz witamin, warto pamiętać o dobrych tłuszczach. Co to znaczy dobre? Będę mówić o tym na webinarze (zapisy tutaj). Wspomnę tylko, że chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe ( głównie omega 3). Oleje są również nośnikiem witaminy D (poczytaj o tym więcej). Dieta powinna być również bogata w mikroelementy takie jak: cynk, żelazo, potas, fosfor i magnez.

Czy sięgać po suplementację? Jeśli chcesz, zrób to. Pamiętaj tylko, że suplementacja to UZUPEŁNIENIE i nie zastąpi zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Wybieraj też  preparaty sprawdzone, o odpowiedniej jakości (a nie pierwsze lepsze z supermarketu).
Warty uwagi może być miłorząb japoński (ginko biloba), wspomagający koncentrację, pamięć i pozostałe procesy poznawcze.

___________________________________________________________________________

  • Ożarowski M., Mrozikiewicz P. M., Rośliny o działaniu na ośrodkowy układ nerwowy – lepsze zrozumienie aktywności farmakologicznej
  • Witold Iwańczak, Witamina ma 100 lat
  • Ravi Prakash, Gandotra S, Singh LK, Das B, Lakra A. Rapid resolution of delusional parasitosis in pellagra with niacin augmentation therapy.
  • Hassa (red.), Janusz Mrzigod (red.), Janusz Nowakowski (red.), Podręczny słownik chemiczny, Romuald