rozgrzewająca herbata jesienna

Rozgrzewająca herbata jesienna

Jesienne popołudnia kojarzą mi się z siedzeniem pod ciepłym kocykiem, słuchaniem dobrej muzyki w pokoju, w którym unosi się zapach czekoladowych świeczek… Ten obraz nie byłby pełny bez kubka wypełnionego gorącym napojem. U mnie najczęściej jest to herbata. A jedna z ulubionych to rozgrzewająca herbata jesienna.

Wykonanie jest bardzo proste- bazę stanowi napar z liści czarnej herbaty.

Dodatki:

Goździki

Goździki to wysuszone pąki kwiatów. Ich piekący smak wynika z obecności oleju goździkowego. Ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Preparaty oparte na oleju goździkowym działają rozkurczająco oraz pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Stosowanie miejscowe łagodzi ból, bardzo często wymienia się tu ból zębów.  Kolejnym składnikiem goździków jest eugenol, posiadający właściwości antyseptyczne, czyli odkażające. Działa również znieczulająco.

Ostra papryka lub pieprz Cayenne

Zawiera kapsaicynę, działającą na nocyceptory, czyli receptory bólu. Z tego wynika piekące uczucie w jamie ustnej. Spożywanie ostrej papryki stymuluje pracę układu nerwowego, podnosi odporność na przeziębienia oraz  działa przeciwzapalnie. Jak to się dzieje możesz posłuchać >>tutaj<< lub przeczytać >>tutaj<<.

Cynamon

Możesz dodać wysuszony na proszek cynamon lub wrzucić kawałek korzenia zwinięty w rulonik.  Cynamon działa antyseptycznie oraz przeciwgrzybiczno, pobudza procesy trawienne oraz wykazuje korzystny wpływ na proces oddychani. Ma również właściwości przeciwzapalne.  Zwiększa ukrwienie narządów, w tym mózgu przyczyniając się do poprawienia pamięci i  koncentracji. Jest również uznawany za afrodyzjak, działający głównie na kobiety.Stosowany regularnie, przyczynia się do poprawienia gospodarki cukrowej oraz obniża poziom „złego” cholesterolu.  Przyczynia się to do obniżenia ryzyka rozwoju chorób serca oraz cukrzycy.

Na cynamon uważać muszą osoby wrażliwe na kumarynę. Nadmierne spożycie może wywołać objawy toksyczne, choć nie ma jeszcze badań naukowych potwierdzających ten fakt. Kumaryna działa uspokajająco, rozluźniająco na mięśnie oraz przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Nadmiar cynamonu może również doprowadzić do przedwczesnego porodu, więc kobiety w ciąży powinny uważać przy jeg o stosowaniu. Nie jest też polecany osobom z chorobą wrzodową żołądka lub jelit.

Najwięcej kumaryny jest w chińskim cynamonie kasja- wynosi aż 5% zawartości. W tym przypadku, w jednej łyżeczce znajduje się 0,15 mg kumaryny. Bezpieczna dawka to 0,1 mg na kg mc, więc spokojnie osoba ważąca 70 kg może zjeść ponad prawie 2,5 łyżeczki cynamonu, a osoba ważąca 50 kg może zjeść 1,5 łyżeczki cynamonu. Negatywne objawy mogą pojawić się przy  przekroczeniu o 0,1-0,2 mg na kg mc w przypadku dzieci oraz 0,5 mg na kg mc u dorosłych. Czyli przy zjedzeniu 10 łyżeczek cynamonu u osoby dorosłej ważącej 50 kg oraz 14 łyżeczek u osoby ważącej 70 kg. Także widzicie, że nie ma się czego bać!

Rozgrzewająca herbata jesienna- krok po kroku
Przygotowanie napoju jest bardzo proste!

  • Do liści czarnej herbaty dodaj goździki, cynamon i chili.
  • Zaparz przez 2-5 minut (jeśli używasz herbaty ekspresowej zastosuj się do instrukcji na opakowaniu)
  • Dodaj plaster cytryny lub pomarańczy

I o to cała filozofia! Rozgrzewająca herbata jesienna gotowa! Dacie znać jak wam smakuje ;>
Więcej o odporności przeczytasz w darmowym ebooku, do pobrania po kliknięciu w obrazek:

Follow my blog with Bloglovin