zamienniki cukru- środki pochodzenia naturalnego

Zamienniki cukru- środki pochodzenia naturalnego

Dzisiaj nie będę mówić o tym czy cukier jest zły czy dobry. Cukier, który znamy to sacharoza. Na wielką skalę zaczęto ją otrzymywać jeszcze w starożytności na Bliskim Wschodzie. Obecny jest w wielu produktach spożywczych. Przedstawiam Wam dziś zamienniki cukru- środki pochodzenia naturalnego.

Cukier spożywczy może być produkowany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Cukier buraczany to ten nam najbardziej znany, złożony z białych kryształków. Jeśli chodzi o cukier trzcinowy, w procesie produkcji nie jest oddzielana melasa, dlatego też ma on barwę bardziej złotawą a nawet ciemnobrązową.

Jeśli wiesz już jak czytać etykiety produktów, wiesz też, że zamiast cukru może się tam pojawiać syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy, dekstroza, maltoza, syrop z agawy, syrop klonowy,syrop ryżowy, cukier palmowy, melasa, cukier kokosowy, cukier inwertowany, miód, słodziki syntetyczne: aspartam, acesulfam K, sacharyna, sukraloza, środki półsyntetyczne: ksylitol, mannitol i wiele innych.
Postaram się po krótce je scharakteryzować.

Zamienniki cukru- środki pochodzenia naturalnego:

Melasa z trzciny cukrowej bądź buraczanej to produkt uboczny produkcji cukru, jest bogata w składniki odżywcze, ale ma charakterystyczny gorzkawy posmak
Miód ma wiele pozytywnych właściwości, ale pod wpływem temperatury może je utracić, ulega też krystalizacji i przestaje być płynny.
Syrop z Agawy – konsystencją i barwą przypomina miód, jest kilkakrotnie słodszy od cukru ma niski indeks glikemiczny

O konsystencji zbliżonej do miodu możemy mówić też w przypadku syropu słodowego orkiszowego, syropu z brązowego ryżu, syrop z daktyli. Również w przypadku syropu klonowego o jasnobrązowej barwie,pozyskiwanego z kory klonu.

Ciekawa jest również stewia. Jest to najsłodsza roślina na świecie, ma bardzo niski indeks glikemiczny i bardzo niską kaloryczność
Na popularności zyskuje też cukier palmowy -pozyskiwany z palmy kokosowej, o niskim indeksie glikemicznym,

Szkodliwe zamienniki cukru?

Fruktoza jest cukrem pochodzącym z owoców. Niektóre badania wskazują na zmiany  metabolizmu wywoływane przez fruktozę, co może przyczyniać się do otyłości. Naukowcy stwierdzają jednak, że przyczyną otyłości nie jest sama fruktoza, a nadmierne spożycie napojów nią słodzonych.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest to rozwtór prostych cukrów, będących składnikami sacharozy. Z tego powodu substancje te szybciej przedostają się do krwiobiegu niż sacharoza, gdyż glukoza i fruktoza nie są ze sobą powiązane, a występują oddzielnie. Syrop otrzymuje się z kukurydzy.
Ustalono, że duże spożycie syropu glokozo-fruktozowego powoduje szybkie zwiększanie masy ciała, potęguje apetyt, podnosi ryzoko występienia cukrzycu typu drugiego, zwiększa poziom triglicerydów i cholesterolu LDL (tego złego), może przyspieszać rozwój zespołu jelita drażliwego.

Jeśli chodzi o środki słodzące jest ich naprawdę ogromna ilość. Dzisiaj, krótko opisałam zamienniki cukru- środki pochodzenia naturalnego, natomiast warto również wiedzieć więcej o półsyntetycznych i syntetycznych, które również są dość powszechne.

_____________________________________________________________________________

  • Vincent J. van Buul, Luc Tappy and Fred J. P. H. Brouns, Misconceptions about fructose-containing sugars and their role in the obesity epidemic
  • Encyklopedia PWN
  • Jan Gawęcki, Żywienie człowieka- podstawy nauki o żywieniu