Zamienniki cukru- środki syntetyczne i półsyntetyczne

Zamienniki cukru- środki syntetyczne i półsyntetyczne

O cukrze kilka słów więcej. Zamienników jest pełno. Pełno też substancji dodawanych do żywności mająch na celu dosłodzenie produktów. Wcześniej opisałam już środki pochodzenia naturalnego, a teraz chciałabym opisać zamienniki cukru- środki syntetyczne i półsyntetyczne.

 

 

Zamienniki cukru- środki syntetyczne:

Charakteryzują się mniejszą niż cukier kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym. Przede wszystkim cechują się jednak tym, że są po prostu sztuczne a ich działanie, jako że nie do końca poznane, jest potencjalnie szkodliwe. Niektóre z nich mogą stać się groźne dla organizmu w wysokich temperaturach, w jakich preparuje sie żywność (180’C- 230’C). Do sztucznych substytutów cukru  należą m.in:

  • Aspartam (E 951) – jest nietrwały w wysokich temperaturach, co oznacza, że nie wolno go stosować do wypieków ani do gotowania. Mimo tego, uważany jest za najbardziej bezpieczną sztuczną substancję słodzącą. Wykazuje ok. 200 razy większą słodycz niż sacharoza. Jest przeciwwskazany dla osób z fenyloketonurią
  • Acesulfam K (E 950) jest około 200 razy słodszy od sacharozy, nie ulega zmianom podczas obróbki termicznej
  • Sacharyna (E 954) 300-700 razy słodsza od sacharozy, po rozpuszczeniu w wodzie charakteryzuje się słabym, ale wyraźnie metalicznym posmakiem.

Zamienniki cukru- środki półsyntetyczne:

Występują naturalnie, jednak do celów przemysłowych są otrzymywane półsyntetycznie na poprzez redukcję odpowiednich cukrów lub z wykorzystaniem fermentacji.

Sorbitol (E 420) – jest o połowę mniej słodki od sacharozy, zapobiega jej krystalizacji. Ma też zdolność do trzymania wilgotności produktu. Pojawia się w czekoladach, lodach, gumach do żucia i dżemach dla diabetyków. Jest niewskazany jeśli borykasz się z zaparciami!

Ksylitol (E 967)-  Cukier brzozowy. Jeśli chodzi o jego wygląd i smak, są prawie takie same jak cukru. Ma mniej kalorii niż cukier, niski indeks glikemiczny. Jest metabolizowany z niewielkim udziałem insuliny, często stosuje się go w gumach do żucia.  U niektórych osób mogą pojawiać się wzdęcia lub biegunka, jest też bardzo toksyczny dla psów.

Mannitol (E 421)- jego słodycz odpowiada 60% sacharozy, zapobiega zbrylaniu i zlepianiu.

Jeśli chodzi o zamienniki cukru- środki syntetyczne i półsyntetyczne, to warto wiedzieć, że występują dość powszechnie w różnego rodzaju produktach spożywczych. Często są dodawane do żywności, nie tylko w celu dosłodzenia produktu, ale np. po to, aby poprawić jego konsystencję.  O tym, jak czytać etykiety przeczytasz tutaj. Znajdziesz tam więcej informacji odnośnie podziału dodatków do żywności.

Jakie dodatki wybierać?

Przede wszystkim musisz uwzględnić swoje potrzeby. Na pewno warto unikać syropu glukozowo-fruktozowego. Dobrym zamiennikiem będą stewia i ksylitol, choć dla niektórych barierą mogą być ich ceny. Jeśli nie zależy Ci na redukcji kalorii, wybierz miód, który często jest i moim wyborem. Nie jest jedynie substancją słodzącą dostarczającą pustych kalorii, ponieważ ma wiele korzystnych właściwości, które wynikają z jego składu.

Jeśli czujesz, że słodycze są jak toksyczny eks – próbujesz je rzucić, ale ciągle wracają, zajadasz się nimi, a później masz poczucie winy, zapraszam Cię do współpracy! Nauczę Cię jak przejąć kontrolę nad zachciankami i schudnąć skutecznie. Na lata (a nie do lata)!

schudnij na lata


  • Encyklopedia PWN
  • Jan Gawęcki, Żywienie człowieka- podstawy nauki o żywieniu