To nic złego mieć ochotę na słodkie! Gorzej, jeśli słodkie to główny składnik naszej diety. Czasem jednak chodzi za nami ochota na „coś dobrego”. Alternatywą dla sklepowych słodyczy, które pełne są dodatków chemicznych, syropu glukozowo-fruktozowego i strach pomyśleć czego jeszcze, są domowe wypieki, nad którymi mamy pełną kontrolę. Moim ostatnim faworytem są babeczki marchewkowe ze słonecznikiem.
Mimo, że cukier nie należy do najzdrowszych produktów, uważam ten przepis za dobrą alternatywę dla sklepowych śmieci, które smakują tylko chemią. Oczywiście możesz sprobować użyć ksylitolu, wtedy kaloryczność będzie mniejsza. Ja jednak tym razem użylam cukru (w dużo mniejszej niż „typowa” ilości). Przepis jest inspirowany ciastem marchewkowym z Kwestii Smaku.
Potrzebne Ci będą:
- 2 jajka
- 200 g drobno startej marchewki
- 120 g drobnego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
oraz
- 125 g kremowego serka (cream cheese)
- 50 g masła (miękkiego)
- 3 łyżki miodu (ja użyłam spadziowego)
- 30 g słonecznika
Wykonanie
- Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce z drobnymi oczkami
- Nagrzej piekarnik na 150 stopni
- Jajka wbij do miski i ubij, aż podwoją objętość. Stopniowo dodawaj cukru. Następnie dolewaj po 50 ml oleju, ubijając dalej całą masę.
- Przesiej mąkę, dodaj sodę, cynamon i odrobinę soli.
- Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj
- Wypełnij foremki na babeczki papilotkami i rozlej do nich masę
- Włóż do piekarnika, piecz 45 min d0 godziny, sprawdzając przed wyjęciem suchość patyczka
- Ubij serek z masłem i miodem, włóż do lodówki
- Na beztluszczową patelnię wsyp nasiona słonecznika i upraż, później zdejmij do ostudzenia
- Po upieczeniu, babeczki należy ostudzić, wyłożyć krem na górę i posypać słonecznikiem
Voila!
1 babeczka marchewkowa zawiera:
- 310 kcal
- 5,2 g białka
- 19 g tłuszczu
- 28 g w węglowodanów