czy sól szkodzi

Czy sól szkodzi?

Sól towarzyszy ludzkości niemal od zawsze. Pierwsze wzmianki pojawiały się już w starym testamencie. Dawniej stanowiła środek płatniczy. Stąd prawdopodobnie pochodzi francuskie słowo salaire i angielskie salary oznaczające wypłatę. Obecnie słyszymy, że sól jest zła, należy odstawiać solniczkę. Czy rzeczywiście tak jest?

 

Czy sól szkodzi? Obejrzyj wideo lub jeśli wolisz, przeczytaj transkrypcję poniżej.

Sól, czyli chlorek sodu jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jony Na+ odgrywają kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych od gospodarki wodnej, przez utrzymywanie stałego ciśnienia krwi, po działanie układu nerwowego. Sód wchodzi w skład pompy sodowo-potasowej, dzięki której istnieje pobudliwość komorek, czyli możliwe jest przesyłanie impulsów nerwowych.

Czyli odstawianie solniczki to bzdura? Potrzebujemy przecież soli by żyć!

Powoli, dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka na sól kuchenną wynosi około 5 g. Szacowane wartości w przeliczeniu na jednego mieszkańca Polski sięgają 20 g dziennie!
Dlaczego? Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych. Przede wszystkim do mięs, ryb, konserw, serów, masła, pieczywa, wędlin oraz do wszelkich przetworzonych produktów: chipsów przekąsek, dań typu instant.

Do czego prowadzi nadmiar soli?

Nadmiar soli prowadzi do zwiększenia ciśnienia osmotycznego krwi. Istnieją badania naukowe potwierdzające ten fakt.  Pojawiają się obecnie hipotezy mówiące o tym, że nadmiar sodu wpływa na równowagę receptorów inhibitorów adrenergicznych, co prowadzi do zwężania naczyń krwionośnych, a w konsekwencji do podwyższenia ciśnienia krwi. Aby temu zapobiec, zalecane spożycie to 2,4 grama soli lub 6 gram chlorku sodu na dzień.
Zwiększone ciśnienie krwi prowadzi do uszkodzeń wielu narządów.  Badania wskazują również, że nadmierne spożycie soli może przyczyniać się d rozwoju stwardnienia rozsianego, ale tylko u osób mających geny predysponujące do rozwoju chorób z autoagresji. Sól może więc szkodzić osobob genetycznie narażonym na stwardnienie rozsiane, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy czy też alergie! Wynika to ze zwiększenia populacji limfocytów T pomocniczych pod wpływem sodu.

Czy sól szkodzi? Myślę, że potrafisz już odpowiedzieć na to pytanie. Czy warto więc odkładać solniczkę? Zdecydowanie tak. Pamiętaj, że zalecane jest 2,4 grama soli lub 6 gram chlorku sodu na dzień, a nie 5 czy statystyczne 20!
O innych czynnikach wpływających na ciśnienie krwi przeczytasz w koklejnym artykule.

Przeczytaj też, jak czytać etykiety, by wiedzieć, które produkty mają dużo soli.


  • mp.pl
  • The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure
  • Gavras H, Volume-expanded’ hypertension: the effect of fluid overload and the role of the sympathetic nervous system in salt-dependent hypertension.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *