faszerowane bataty

Faszerowane bataty – poznaj przepis i ich właściwości

Bataty są ostatnio w dobrych cenach, więc warto to wykorzystać! Jedną z moich ulubionych batatowych potraw są faszerowane bataty! Przedstawiam Wam przepis!

Potrzebujesz:

  • 2 bataty
  • 200 g serka wiejskiego lub feta
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • garść rukoli, świeżenego szpinaku lub innego „zielonego”
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój wzdłluż, deliaktnie posól (np. solą himalajską) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
  2. Pokrój suszone pomidory.
  3. Jeśli używasz sera feta rozkrusz go, jeśli nie po prostu przełóż ser do miski.
  4. Dodaj do niego suszone pomidory, rozdrobnione świeże liście, pieprz i ulubione zioła.
  5. Do osobnej miseczki przełóż jogurt naturalny i wyciśnij do niego ząbki czosnku.
  6. Przypraw do smaku, ja użyłam odrobiny soli himalaskiej, ostrej papryki i bazylii.
  7. Wyjmij upieczone bataty i wydrąż miąższ do miski (ja zostawiam prawie samą skórkę).
  8. Miąż z batatów rozgnieć widelcem lub zgniataczką do ziemniaków i połącz z masą serkowo-pomidorową, sprawdź czy nie potrzebujesz doprawić całości.
  9. Przełóż farsz do wydrążonych batatów i włóż do piekarnika na jeszcze 15 minut.
  10. Podawaj ze świeżymi liśmi rukoli czy szpinaku oraz przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym

I voila, faszerowane bataty gotowe!

A wiesz czemu bataty są takie fajne?

Są źródłem betakarotenów, w tym luteiny, któa poprawia wzrok, polifenoli i witamin (witamina B1, B2, B6, A i C oraz kwas foliowy). Mają niski indeks glikemiczny i stosunkowo mało kalorii (86 kcal na 100g), chociaż więcej niż zwykłe ziemniaki (79 kcal na 100g). Wynika to z większej obecności cukrów, które wpływają na ich smak. Bulwy batata zawierają też sporo związków mineralnych. W 100 g znajduje się 30 mg wapnia, 49 mg fosforu, 373 mg potasu, 24 mg magnezu, 26 mg siarki 85 mg chloru, a także niewielkie ilości manganu,
miedzi, molibdenu i selenu.  Zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach z żółtym miąższem jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku

Bataty mają olbrzymie walory odżywcze i lecznicze, są wyższe o około 50% niż u ziemniaka. Mogą zapobiegać ślepocie i chorobom rozwijającym się przy za małej ilości przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i opóźniania procesów starzenia się. Przy spożywaniu batatów zawierających wysoki poziom witaminy E, wykazano opóźnienie się postępu choroby Alzheimera o około 7 miesięcy! >>Sprawdź dietę wspomagającą pamięć i koncentrację!<< Dodatkowo działają przeciwzapalnie, co może mieć znaczenie w chorobach przebiegających ze stanem zapalnym, czyli np. w astmie, zapaleniacch stawów, kości, w reumatoidalnym zapaleniu stawów i in.

Biorąc to pod uwagę, warto jeść bataty! A faszerowane bataty są naprawdę pyszne i całkiem łatwe w przygotowaniu. Z resztą spróbuj sam! A może jadasz bataty w innej postaci?


  • B. Krochmal-Marczak, B. Sawicka, Właściwości zdrowotne i znaczenie gospodarcze batata
  • ilewazy.pl