leśne skarby przez cały dzień

Leśne skarby przez cały dzień – Devaldano

Uwielbiam grzyby, chociaż nie lubię ich zbierać. Leśne spacery z dziadkiem kojarzą mi się z tym, że co jakiś czas robił przystanek na „nagrodę”, czyli to co znaleźliśmy po drodze: jeżyny, maliny, jagody. I można było szamać zamiast tylko iść pod górę. Fajna sprawa! A gdyby tak dało się mieć leśne skarby przez cały dzień?

Ten wpis powstał we współpracy z marką Devaldano, dzięki którym odkryłam takie skarby jak suszone grzyby, kurki w zalewie, owoce w żelu czy w syropie i mogłam je przetestować.

leśne skarby przez cały dzień

Placuszki jogurtowe na mące gryczanej

  • mąka gryczana 70 g
  • jajko
  • jogurt naturalny 150 g
  • możesz dodać sody lub proszku do pieczenia
  • jagody w żelu Devaldano (do przesmarowania, około 30 g)
  • mrożone jagody (opcjonalnie)

Dlaczego wszystkie owoce jagodowe są super? Bo zawierają mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki! Zobacz, o co chodzi z wolnymi rodnikami.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj na placki wymieszaj (możesz użyć blendera)
  2. Wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu)
  3. Smaż chwilę z każdej strony
  4. Placuszki przełóż owocami w żelu
  5. Posyp mrożonymi jagodami

Całość to:

  • 430 kcal
  • 20 g białka
  • 9,3 g tłuszczu
  • 97,6 g węglowodanów

leśne skarby przez cały dzień

Kasza bulgur ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • kasza bulgur 50 g
  • świeże liście szpinaku dwie garści
  • ser sałatkowy 40 g
  • suszone pomidory Devaldano 4 szt
  • pieczarki 100 g
  • jogurt naturalny 100 g

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotuj w małej ilości wody, po ugotowaniu odlej znaczną część wody
  2. Dodaj pieczarki i duś razem z kaszą
  3. Dorzuć liście szpinaku
  4. Dodaj jogurt naturalny oraz czosnek, pieprz i trochę soli
  5. Dorzuć posiekane wcześniej suszone pomidory i ser sałatkowy pokrojony w kostkę

Zobacz, dlaczego warto dorzucić czosnek do tego dania.
Całość to:

  • 553 kcal
  • 24,9 g białka
  • 23,4 g tłuszczu
  • 63,7 g węglowodanów

leśne skarby przez cały dzień

Tofucznica z kurkami

Do kolacji zainspirowała mnie refleksja zajęć na uczelni, na których korzystaliśmy z przepisu Jadłonomii. Tofucznica to taka jajecznica bez jajek! Gotowy na eksperyment? Do dzieła!

Przygotuj:

  • pół kostki tofu
  • czarna sól
  • płatki drożdżowe
  • woda 1/5 szkl
  • szczypiorek lub zielona cebulka
  • olej (1 łyżka)
  • kurki Devaldano

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej
  2. Dodaj rozdrobnione tofu i podsmaż do delikatnego zarumienienia
  3. Dodaj pieprz, 1/4 łyżeczki czarnej soli, 1,5 łyżeczki płatków drożdżowych i całość zalej wodą
  4. Duś mieszając, do wyparowania wody
  5. Dodaj kurki i podsmażaj jeszcze przez chwilę
  6. Nałóż na talerz i posyp zieloną cebulką, podaj z kromką chleba

Całość to:

  • 491 kcal
  • 19,8 g białka
  • 13,5 g tłuszczu
  • 24,4 g węglowodanów

Kolacja wyszła dość sycąca, ale tofucznicę można równie dobrze przygotować na śniadanie. Dodatkowo, jeśli lubicie słodsze herbatki do posiłku, ciekawą opcją będzie dodanie do niej borówki leśnej. Takie oto leśne skarby gościły u mnie przez cały dzień!