obiad less waste - pulpety z kalafiora i sos z jego liści

Nie wyrzucaj liści kalafiora! Zrób obiad less waste

Przestaniesz wyrzucać liście kalafiora po tym, jak przeczytasz ten wpis! Szkoda marnować jedzenie, zwłaszcza gdy można zrobić… coś tak pysznego! Zobacz przepis na obiad less waste – pulpety z kalafiora i sos z jego liści.

Tak, ja też kiedyś wyrzucałam liście kalafiora. No bo niby po co nam one? A jednak! Nie sądziłam, że sos na ich bazie może być tak pyszny.

Potrzebujesz:

  • 1 kalafior, z liśćmi – ok. 500 g
  • 1 łyżeczka domowego bulionu lub oliwa
  • woda
  • natka pietruszki, liście
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli
  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 jajko
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g bułki tartej
  • sól, pieprz czarny, czosnek granulowany
  • 150 g śmietany
  • 20 g masła

Jak zrobić pulpety z kalafiora i sos z jego liści

Obejrzyj film, żeby to zobaczyć, a dokładna instrukcja znajduje się poniżej.

  1. Umyj kalafior i podziel na różyczki. Zachowaj liscie kalafiora, wyrzuć jedynie twarde łodygi
  2. Zmiksuj liście kalafiora
  3. Dolej 450 g wody, domową kostkę bulionową lub oliwę i  gotuj około 12 min.
  4. Jeśli masz piętrowy garnek dodaj na piętro różyczki kalafiora, aby gotować je na parze sosu (kolejne 12 minut)
  5. Zdejmij piętro i zmiksuj zawartość naczynia z sosem.
  6. W osobnym naczyniu ugotuj kaszę pęczak.
  7. Do blendera wrzuć natkę pietruszki, czosnek i cebulę. Następnie dodaj 300 g ugotowanego kalafiora i rozdrobnij go
  8. Dodaj kaszę, jajko, 20 g mąki, bułkę tartą, ¾ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i wymieszaj wszystko. Z masy formuj pulpety, ułóż je na górnym piętrze garnka na parę, gotuj przez 15-20 minut. Jeśli takiego nie masz możesz użyć lnianej ściereczki lub podsmażyć pulpety na beztłuszczowej patelni
  9. Do  wywaru z liści kalafiora, dodaj śmietanę, masło, pozostałe 10 g mąki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i czosnek granulowany, gotuj przez kilka minut.
  10. Ugotowane na parze pulpety polej sosem

Może nie jest to najszybszy obiad na świecie, ale za to warty zachodu! Sos jest przepyszny, no i na pewno jest to coś, czego jeszcze nie było w Twojej kuchni! Zrób obiad less waste i przygotuj pulpety z kalafiora w sosie z jego liści i zaskocz swoję rodzinę!