czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

Ja uwielbiam ciasta, zwłaszcza czekoladowe, zwłaszcza z kremem. A co jeśliby zrobić czekoladowe ciasto z cukinii? Brzmi strasznie? Nie bójcie się, bo jest przepyszne!

Potrzebne będą:

  • mąka orkiszowa 300 g
  • olej rzepakowy pół szklanki
  • 2 jajka
  • masło 110 g
  • jogurt naturalny pół szklanki
  • kakao naturalne 60 g
  • cukinia 350 g
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • szczypta soli
  • ksylitol 180 g (możesz też użyć cukru, ale ciasto będzie miało więcej kalorii)
  • miód 2 łyżki
  • serek kanapkowy śmietankowy
  • maliny

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kakao,sól i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć do miski.
  2. Do osobnej miski włożyć masło i ksylitol, ubić na puszystą masę.
  3. Cały czas ubijając dodawać kolejno jajka, później stopniowo wlewać olej.
  4. Do ubitej masy wsypać 1/3 suchych składników, następnie 1/3 jogurtu naturalnego.
  5. Dodawać na zmianę do połączenia wszystkich składników: suchych, jogurtu naturalnego i masy maślanej.
  6. Utrzeć cukinię na tarce i dorzucić do miski.
  7. Całość wymieszać szpatułką.
  8. Nagrzać piekarnik na 160 stopni
  9. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem, o wymiarach 22 x 33 cm. Ja za pierwszym razem użyłam silikonowej formy z Ikei w kształcie serca, ale ciasto było za wysokie i musiałam je dłużej piec.
  10. Piec w temperaturze 160 stopni przez 35-40 minut lub dłużej, aż do suchego patyczka.
  11. Serek śmietankowy ubić z miodem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
  12. Poukładać na górze maliny lub inne owoce.

Całość podzieliłam na 13 kawałków. W takiej sytuacji każdy z nich zawierał:

  • 318 kcal
  • 5,9 g białka
  • 19,3 g tłuszczów
  • 35,9 g węglowodanów ogółem
  • 3,3 g błonnika

To ciacho ma też dodatkową właściwość. Jeśli robicie je z ksylitolem możecie zjeść tylko jeden kawałek! Jest to opcja dla łasuchów, którzy nie umieją się powstrzymać. Nadmierne spożycie w tym przypadku może doprowadzić do dodatkowych atrakcji jelitowych, jeśli chcesz wiedzieć więcej poczytaj tu o zamiennikach cukru. 

Jeśli oczywiście macie ochotę zaszaleć i spokojnie zjeść więcej kawałków, użyjcie cukru zamiast ksylitolu. Czy cukier jest zły? Sprawdź tutaj.

czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii ostatnio króluje u mnie. Robiłam je z okazji urodzin, ale teraz zbliża się Dzień Chłopaka, więc polecam wykorzystać ten przepis na słodki prezent! Niedługo skończy się sezon cukiniowy i przyjdzie czas na dynię. Ale póki co… Smacznego!