Ja uwielbiam ciasta, zwłaszcza czekoladowe, zwłaszcza z kremem. A co jeśliby zrobić czekoladowe ciasto z cukinii? Brzmi strasznie? Nie bójcie się, bo jest przepyszne!
Potrzebne będą:
- mąka orkiszowa 300 g
- olej rzepakowy pół szklanki
- 2 jajka
- masło 110 g
- jogurt naturalny pół szklanki
- kakao naturalne 60 g
- cukinia 350 g
- proszek do pieczenia pół łyżeczki
- szczypta soli
- ksylitol 180 g (możesz też użyć cukru, ale ciasto będzie miało więcej kalorii)
- miód 2 łyżki
- serek kanapkowy śmietankowy
- maliny
Sposób przygotowania:
- Mąkę, kakao,sól i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć do miski.
- Do osobnej miski włożyć masło i ksylitol, ubić na puszystą masę.
- Cały czas ubijając dodawać kolejno jajka, później stopniowo wlewać olej.
- Do ubitej masy wsypać 1/3 suchych składników, następnie 1/3 jogurtu naturalnego.
- Dodawać na zmianę do połączenia wszystkich składników: suchych, jogurtu naturalnego i masy maślanej.
- Utrzeć cukinię na tarce i dorzucić do miski.
- Całość wymieszać szpatułką.
- Nagrzać piekarnik na 160 stopni
- Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem, o wymiarach 22 x 33 cm. Ja za pierwszym razem użyłam silikonowej formy z Ikei w kształcie serca, ale ciasto było za wysokie i musiałam je dłużej piec.
- Piec w temperaturze 160 stopni przez 35-40 minut lub dłużej, aż do suchego patyczka.
- Serek śmietankowy ubić z miodem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
- Poukładać na górze maliny lub inne owoce.
Całość podzieliłam na 13 kawałków. W takiej sytuacji każdy z nich zawierał:
- 318 kcal
- 5,9 g białka
- 19,3 g tłuszczów
- 35,9 g węglowodanów ogółem
- 3,3 g błonnika
To ciacho ma też dodatkową właściwość. Jeśli robicie je z ksylitolem możecie zjeść tylko jeden kawałek! Jest to opcja dla łasuchów, którzy nie umieją się powstrzymać. Nadmierne spożycie w tym przypadku może doprowadzić do dodatkowych atrakcji jelitowych, jeśli chcesz wiedzieć więcej poczytaj tu o zamiennikach cukru.
Jeśli oczywiście macie ochotę zaszaleć i spokojnie zjeść więcej kawałków, użyjcie cukru zamiast ksylitolu. Czy cukier jest zły? Sprawdź tutaj.