Dynia to warzywo absolutnie jesienne, no i całkiem halloweenowe. Z dyni możemy wykonać prawdziwe cuda, przygotować ją na słono, słodko czy ostro. Zrobić zupę, ciastka, pastę do kanapek lub stosować jako dodatek do wielu potraw. Dziś przedstawiam Wam przepis na dyniowe ciasto z czekoladą.
Potrzebne nam będą:
- puree dyniowe 250g
- kostka masła
- jaja 3 szt
- mąka pełnoziarnista 1,5 szkl
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier 2/3 szkl (czego użyć zamiast cukru?)
- tabliczka czekolady deserowej
- orzechy włoskie 50 g
Aby przygotować puree dyniowe, włoż dynię do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie, dynia będzie miękka i łatwo będzie wyjąć pestki i oddzielić ją od skórki. Dynię zblenduj i voilla! Dyniowe puree możesz wykorzystać na wiele sposobów, jeśli nie chcesz jeść dyni przez tydzień, resztę po prostu zamroź.
Dyniowe ciasto z czekoladą- przepis
- Nastaw piekarnik na 185 stopni.
- Podgrzej kostkę masła, aż do roztopienia, dodaj do niego 2/3 szkl cukru (możesz dać pół szklanki, jeśli nie lubisz mocno słodkich ciast) i wymieszaj.
- Całość przelej do miski, dodaj do niej puree dyniowe, wymieszaj i wystudź.
- Zbierz poł szklanki masy i odłóż na bok, przyda się do polewy.
- Następnie przesiej mąkę przez drobne sitko, dzięki czemu ciasto będzie pulchniejsze, dodaj również proszek do pieczenia. Na tym etapie warto dosypać ulubione przyprawy. Ja użyłam cynamonu i przyprawy do piernika zawierającej imbir i kardamon, dzięki czemu ciasto miało korzenny smak.
- Oddziel białka od żółtek i dodaj do całej masy same żółtka, całość wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą. Jeśli masz problem z ubiciem piany nie przejmuj się. Dodaj wtedy całe jajka, ale licz się z tym, że ciasto nie będzie takie puszyste.
- Przelej całość do formy lub tortownicy
- Piecz 40-45 min, do suchego patyczka
- Wyjmij ciasto i zostaw do ostudzenia, rozdrobnij orzechy.
- W małym garnuszku rozpuść tabliczkę czekolady, możesz dodać odrobiny mleka. Następnie połącz czekoladę z odlaną wcześniej masą dyniową, wymieszaj.
- Polej ciasto polewą i posyp orzechami.
Próbowałam kremu z dyni i jakoś to nie był mój smak – słodka zupa to jednak nie to. Za to ciasto może być strzałem w 10, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
super! napisz później jak ci wyszło ^^ zupę za to zawsze robię na pikantno, dlatego ta słodycz u mnie nie dominuje ;>