Jak przedłużyć trwałość opalenizny

Jak przedłużyć trwałość opalenizny?

Lato wciąż trwa, a z czym nam się kojarzy lato? Ze słońcem i pięknym kolorem skóry! Jak jednak sprawić, aby lato zostało z nami na dłużej? Jak przedłużyć trwałość opalenizny, aby w jesienne wieczory przypominała nam o cudownych chwilach spędzonych na odpoczynku?

 

Zacznijmy od tego skąd bierze się opalenizna.

Za pigmentację skóry odpowiada  melanina. Jest to  barwnik produkowany przez melanocyty.
W skład melaniny wchodzą:

  • feomelanina (żółtoczerwona),
  • eumelanina (czarna lub jasnobrązowa)

To od proporcji tych składników zależy nasza karnacja. Osoby mające więcej feomelaniny charakteryzują się jasną karnacją, a tym samym jaśniejszą opalenizną i mniejszą odpornością na działanie UV. Melanogeneza, czyli wytwarzanie barwnika rozpoczyna się po uszkodzeniu DNA keranocytów przez promienie UV.

Opalenizna jest więc  naturalną ochroną organizmu przed zbyt głębokim przenikaniem promieniowania UV. W wyniku tego procesu, zwanego pigmentacją, na skórze pojawia się opalenizna.

Pod wpływem promieniowania UV syntezowana jest również witamina D. O jej właściwościach przeczytasz już wkrótce. Pigmentacja hamuje produkcję witaminy D w organizmie człowieka
– im ciemniejsza skóra, tym mniej powstaje witaminy D.

 

Jak przedłużyć trwałość opalenizny?

Do tego konieczne będzie dostarczanie składników niezbędnych do syntezy melaniny. Są to:
witaminy: A, B, C i PP, mikroskładniki: Fe, Cu, Ca oraz aminokwasy: tryptofan, fenyloalanina oraz tyrozyna.

Aminokwasy

Tyrozyna to aminokwas endogenny, oznacza to, że organizm ludzki jest w stanie syntetyzować go pod warunkiem dostatecznego zaopatrzenia w fenyloalaninę.Tę z kolei znajdziemy w mięsie, rybach, mleku i jego przetworach, serach, owocach i w warzywach (np. w ziemniakach). Tryptofan znajduje się  w roślinach strączkowych, mleku i jego przetworach, soi, mięsie, rybach, pestkach dyni i słonecznikach.

Mikroelementy

Dobrymi  źródłamim żelaza są: chuda wołowina, mięso indyka, wątróbka, sardynki z puszki, płatki śniadaniowe, gotowana fasola, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa. W miedź bogate są: wątroba, zarodki i otręby pszenne, kakao, nasiona słonecznika płatki owsiane, orzechy.
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i przetworów mlecznych, ze względu na obecność laktozy. Dobrym źródłem wapnia są także konserwy rybne i ryby wędzone, nasiona fasoli, natka pietruszki, szpinak i orzechy.

Witaminy

Główne źródła witaminy B1 to kasza gryczana, płatki owsiane, ryż, mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch czy fasola). Witaminę B2, czyli tiaminę znajdziemy w przetworach mlecznych, jajach, drobiu, przetworach zbożowych z pełnego ziarna. Witaminę B7, czyli biotynę w grzybach
i warzywach, podrobach oraz mleku, a witaminę PP w wędlinach i mięsie, rybach, mleku, roślinach strączkowych oraz ziemniakach.

Najważniejszym źródłem witaminy A są podroby, niektóre gatunki ryb, jaja.
W produktach roślinnych witamina ta występuje w postaci karotenoidów (prowitaminy A) i to one odpowiadają za wyrównany koloryt skóry, nadają jej również ciepły odcień.
Najwięcej karotenoidów znajduje się w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, w morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach. Witamia A chroni komórki skóry, przyspiesza ich regenerację, pobudza  procesy powstawania nowych komórek nabłonka. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu niweluje działanie wolnych rodników,które niszczą prawidłową strukturę skóry.

Innym antyoksydantem jest witamina C. Bierze również udział w syntezie kolagenu, zapewniając skórze elastyczność. Wzmacnia również naczynia krwionośne, dzięki czemu możemy zapobiegać pękaniu naczynek. Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce- dzika róża, acerola, jagody camu camu oraz porzeczki.

Pamiętajmy również o roli flawonoidów. Mają one działanie ochronne przed promieniowaniem UV. Dobrym źródłem flawonoidów są warzywa:  pomidory, papryka, brokuły, kapusta włoska, seler, cebula, i owoce cytrusy, truskawki, jabłka, jagody, winogrona. Również  kakao, czerwone wino
i herbata, ale te produkty lepiej spożywać z umiarem 😉

Jak przedłużyć trwałość opalenizny? Spożywanie pokarmów bogatych w te składniki jest bardzo dobrym sposobem! Zajadajcie się więc marchewkami (przeczytaj jak je dobrze oczyścić)
i odpoczywajcie w te wakacje :>


  • Patrycja Ata, Sławomir Majewski, Mechanizmy pigmentacji skóry
  • Joanna Narbutt , Aleksandra Lesiak , Janusz Krzyścin, Bonawentura Rajewska-Więch, Scenariusz korzystania z promieniowania słonecznego w Polsce zapewniający efektywną skórną syntezę witaminy D3 u osób z II i III fototypem
  • Magdalena Kozłowska, Witamina słońca 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *