Jak układać żywność w lodówce? Czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Czy to po prostu wymysł, który ma na celu utrudnianie nam życia? Okazuje się, że nie do końca. Temperatura w naszych lodówkach może się różnić, w zależności od miejsca (szuflady, półki) oraz ich położenia. Przejdźmy więc do konkretów.
Jak układać żywność w lodówce?
Na górnej półce układamy słoiczki czyli dżemy, konfitury oraz produkty mleczne: kefiry, jogurty, mleko.
Półka środkowa: produkty o krótkim terminie przydatności- biały ser, wędliny. Tu możemy również umieścić zupę przelaną do odpowiedniego pojemnika.
Półka najniższa– ryby, mięso, wędliny (tutaj najniższa temperatura w lodówce).
Szuflady charateryzuje duża wilgotność i wyższa temperatura, sprzyjająca przechowywaniu warzyw i owoców. Warzywa wymagają większej wilgotności powietrza niż owoce, warto więc sprawdzić czy nasza lodówka posiada odmienne warunki w różnych szufladach i odpowiednio dopasować je do produktów. Jak dobrze czyścić warzywa i owoce przeczytasz tutaj.
Na bocznych ściankach umieszczamy nieumyte jaja (mycie narusza ich naturalną osłonę powodując szybsze zmiany mikrobiologiczne), oleje, sosy, chrzan, soki i przetwory w słoikach.
Warto pamiętać, że rozkład temperatur w nowoczesnych lodówkach nie zależy od umieszczenia zamrażalnika!
Produkty powinniśmy zamykać w pojemnikach (próżniowe przedłużają czas przechowywania nawet odo 5 razy). Dobrze byłoby również zrezygnować z pakowania w folię spożywczą na poczet papieru śniadaniowego, który przepuszcza powietrze. Jego brak może powodować przekształcanie się azotanów w szkodliwe azotyny. Sprawdź jakie opakowania warto wybierać.
Dbaj o przestrzenie między produktami.
W lodówce powinniśmy zachować przestrzeń między produktami, aby umożliwić cyrkulację powietrza, w zamrażarce jednak przeciwnie- układać produkty blisko siebie, by usprawnić pracę urządzenia. Pamiętajmy, by mrozić jedynie te produkty, które po rozmrożeniu poddamy obróbce termicznej. Dzięki temu bakterie mnożące się podczas rozmrażania zostaną zniszczone.
W lodówce znajdują się dwa rodzaje bakterii:
- bakterie powodujące psucie- wpływają na wygląd, zapach i smak pokarmów jednak nie powinny nam zaszkodzić (wyjątkiem może być listeria monocytogenes)
- bakterie patogenne- zazwyczaj nie wpływają na wygląd i smak przez to nie jesteśmy świadomi ich obecności, mogą rozwijać się w temperaturze od 4,5 do 60 stopni C.
Nieprzyjemne zapachy z lodówki wydają się ciężkie do usunięcia.
Jeśli zapach jest pozostałością po produkcie, na którym rozwinęła się pleśń warto umyć go wodą z octem, która zniszczy resztki pleśni. Jeśli to nie pomaga, przed ponownym myciem wyłóż półki zrolowanymi gazetami i trzymaj tak kilka dni.
Wysyp świeże ziarna kawy lub sodę na dno lodówki lub włóż je do niej w otwartym pojemniku.
Jak długo można przechowywać w lodówce różne produkty?
mielone mięso 1-2 dni
surowe mięso 3-5
surowy drób 1-2 dni
wędzone kiełbaski do 7 dni
świeże ryby 1-2 dni
swieże jaja 3-5 tygodni (nieumyte)