jak układać żywność w lodówce

Jak układać żywność w lodówce?

Jak układać żywność w lodówce? Czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Czy to po prostu wymysł, który ma na celu utrudnianie nam życia? Okazuje się, że nie do końca. Temperatura w naszych lodówkach może się różnić, w zależności od miejsca (szuflady, półki) oraz ich położenia. Przejdźmy więc do konkretów.

Jak układać żywność w lodówce?

Na górnej półce układamy słoiczki czyli dżemy, konfitury oraz produkty mleczne: kefiry, jogurty, mleko.
Półka środkowa: produkty o krótkim terminie przydatności- biały ser, wędliny. Tu możemy również umieścić zupę przelaną do odpowiedniego pojemnika.
Półka najniższa– ryby, mięso, wędliny (tutaj najniższa temperatura w lodówce).
Szuflady charateryzuje duża wilgotność i wyższa temperatura, sprzyjająca przechowywaniu warzyw i owoców. Warzywa wymagają większej wilgotności powietrza niż owoce, warto więc sprawdzić czy nasza lodówka posiada odmienne warunki w różnych szufladach i odpowiednio dopasować je do produktów. Jak dobrze czyścić warzywa i owoce przeczytasz tutaj.
Na bocznych ściankach umieszczamy nieumyte jaja (mycie narusza ich naturalną osłonę powodując szybsze zmiany mikrobiologiczne), oleje, sosy, chrzan, soki i przetwory w słoikach.

Warto pamiętać, że rozkład temperatur w nowoczesnych lodówkach nie zależy od umieszczenia zamrażalnika!

Produkty powinniśmy zamykać w pojemnikach (próżniowe przedłużają czas przechowywania nawet odo 5 razy). Dobrze byłoby również zrezygnować z pakowania w folię spożywczą na poczet papieru śniadaniowego, który przepuszcza powietrze. Jego brak może powodować przekształcanie się azotanów w szkodliwe azotyny. Sprawdź jakie opakowania warto wybierać.

Dbaj o przestrzenie między produktami.

W lodówce powinniśmy zachować przestrzeń między produktami, aby umożliwić cyrkulację powietrza, w zamrażarce jednak przeciwnie- układać produkty blisko siebie, by usprawnić pracę urządzenia. Pamiętajmy, by mrozić jedynie te produkty, które po rozmrożeniu poddamy obróbce termicznej. Dzięki temu bakterie mnożące się podczas rozmrażania zostaną zniszczone.

W lodówce znajdują się dwa rodzaje bakterii:

  • bakterie powodujące psucie- wpływają na wygląd, zapach i smak pokarmów jednak nie powinny nam zaszkodzić (wyjątkiem może być listeria monocytogenes)
  • bakterie patogenne- zazwyczaj nie wpływają na wygląd  i smak przez to nie jesteśmy świadomi ich obecności, mogą rozwijać się w temperaturze od 4,5 do 60 stopni C.

Nieprzyjemne zapachy z lodówki wydają się ciężkie do usunięcia.

Jeśli zapach jest pozostałością po produkcie, na którym rozwinęła się pleśń warto umyć go wodą z octem, która zniszczy resztki pleśni. Jeśli to nie pomaga, przed ponownym myciem wyłóż półki zrolowanymi gazetami i trzymaj tak kilka dni.
Wysyp świeże ziarna kawy lub sodę na dno lodówki lub włóż je do niej w otwartym pojemniku.

Jak długo można przechowywać w lodówce różne produkty?

mielone mięso 1-2 dni
surowe mięso 3-5
surowy drób 1-2 dni
wędzone kiełbaski do 7 dni
świeże ryby 1-2 dni
swieże jaja 3-5 tygodni (nieumyte)

Pamiętaj, że nic się nie stanie jeśli nie będziesz produktów układać dokładnie tak, jak Ci polecam. Stosowanie tych zasad wydłuży jednak czas leżakowania produktów na półkach, dzięki czemu nie będziesz tak często wyrzucać zepsutych produktów, co za tym idzie nie będziesz narażać się na zatrucia pokarmowe. Wiesz już jak układać żywność w lodówce- co ty na to, żeby  po prostu tego spróbować?