Co przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz rabarbar? Ciasto? Koktajl? To już takie oklepane… 😉 Poznaj najlepszy sposób na rabarbar! A dokładnie pomysł na deser, który Cię zachwyci!
Wykonanie tego deseru jest bardzo proste. Jedyne umiejętności, które musisz mieć to obsługa blendera, no i zdolność do wytrzymania i nie zjedzenia go od razu po tym jak deser bedzie zrobiony, ale wciąż nieostudzony 😀 Aby zrobić ten deser, który Cię zachwyci wystarczy, że kupisz rabarbar, bo resztę składników prawdopodobnie już masz w domu!
Potrzebujesz:
– mąka ziemniaczana (skrobia) 10 g
– rabarbar 500 g
– ksylitol 50 g (jesli nie masz, to użyj cukru pudru)
– opcjonalnie wanilia, liście mięty
– jogurt naturalny (u mnie grecki) 200g
– miód naturalny (2 łyżeczki)
– orzechy laskowe 30 g
– płatki migdałów 20 g
Jak myślisz co dobrego wykombinujemy z tych składników? Będzie to… Mus! Mus rabarbarowy, czyli najlepszy sposób na rabarbar!
Przedstawiam Ci przepis krok po kroku:
- Wodę (60 g) wymieszaj ze skrobią (10 g) i odstaw
- Umyj i pokrój rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie zmiel go w blenderze (ja użyłam Thermomixa)
- Do rabarbaru dodaj wody (około 30- 50 g), ksylitol, możesz też dodać wanilię (lub ekstrakt wanilii) i miętę
- Całość duś przez około 8 minut, a następnie zmiksuj na gładką masę
- Dodaj wodę ze skrobią i gotuj jeszcze kilka minut
- Całość zdejmij z palnika i ostudź
- Jogurt naturalny wymieszaj z miodem
- Na patelni bez tłuszczu podpraż orzechy, a następnie płatki migdałów
- Do szklanek (przynajmniej 4) nałóż kolejno: masę jogurtową, mus rabarbarowy, masę jogurtową i podprażone orzechy i płatki
- Włóż do lodówki na minimum 10 minut. No serio, nie zjedz go od razu!
Ten mus, to pyszne rozwiązanie dla wszystkich miłośników zdrowych słodkości. Musisz tylko uważać, jeśli masz problem z nerkami, ponieważ rabarbar zawiera dużo szczawianów, które nie są groźne w umiarkowych ilościach, ale w nadmiarze już owszem! Ograniczają też wchłanianie żelaza niehemowego (tego z roślin), wapnia i magnezu, więc jeśli borykasz się z anemią miej to na uwadze! Pamiętaj jednak, że zdrowa, zróżnicowana i zbilansowana dieta nie narazi Cię na niedobory, więc nie musisz się bać rabarbatu. Zwłaszcza, że pewnie nie jadasz go codziennie 😉
A czy da się jeść słodycze i chudnąć? Tak!!!
Tego właśnie uczę na moim kursie online, który wciąż kupić w moim sklepie!

Jak mus, to mus. Moim zdaniem to właśnie najlepszy sposób na rabarbar.
1 porcja tego deseru to:
- 220 kcal
- 5,1 g białka
- 12,6 g tłuszczu
- 28,6 g węglowodanów, w tym 5,07 g błonnika
Smacznego! Jeśli zrobisz mus i wrzucisz zdjęcie na Instagram oznacz mnie @posilsiezdrowiem.pl żebym mogła Cię odwiedzić!