Pokochasz to warzywo, gdy poznasz jego właściwości

Pokochasz to warzywo, gdy poznasz jego właściwości

Pokochasz to warzywo, gdy poznasz jego właściwości! W tradycyjnej medycynie koreańskiej stosowano go do leczenia lumbago (ból okolicy lędźwiowej), raka żołądka, alkoholizmu czy odry. W Nigerii używano jako środek antykoncepcyjny, przeciwdrgawkowy i przeciwreumatyczny. A jak to się ma do faktów?

W 1947 roku, czyli już dosyć dawno stwierdzono, że substancje, które znajdują się w bakłażanie neutralizują wpływ żółtego sera na poziom cholesterolu we krwi. Wnioski powtórzyły się w kolejnych badaniach. Skuteczność wiązania cholesterolu była wyższa przy łącznym jedzeniu bakłażanów z tłustym pokarmem (prawdopodobnie składnik bakłażana wiąże cholesterol w przewodzie pokarmowym, co sprawia że ten się nie wchłania i zostaje wydalony). To dobry argument do jedzenia pizzy z bakłażanem 🙂 

Pokochasz to warzywo, gdy poznasz jego właściwości!

Sprawdzano na myszach czy bakłażan rzeczywiście może działać przeciwdrgawkowo. Wyniki były obiecujące, znajdujące się w bakłażanie scopoletyna i scoparon wpływały na hamowanie drgawek u badanych myszy. 

Oprócz tego, bakłażan zawiera inhibitory proteazy, składnik który ma zdolność do przeciwdziałania wpływowi wirusów i innych czynników na rozwój procesów nowotworowych. Bakłażany były często spożywanym pokarmem wśród osób o niskim wskaźniku zachorowań na raka żołądka.


Czy wiesz, z którego warzywa chipsy mają działanie przeciwnowotworowe?


Ale bakłażan jest taki gorzki…

Wiem, że dużo osób jest na bakier z bakłażanem. Charakteryzuje się specyficzną goryczką, która często zmienia smak potrawy. Ale mam dobrą wiadomość! Można się jej pozbyć!

  1. Pokrój bakłażana w plastry i posyp solą z obu stron. 
  2. Zostaw go bez przykrycia, nawet do 30 minut
  3. Sok, który puści możesz wytrzeć papierowym ręcznikiem, ja oprócz tego opłukuję plastry

Ten prosty zabieg sprawia, że bakłażan traci na goryczce i można go dorzucić do dania nie bojąc się, że zepsuje smak!


  • G.H. Mitschek, Effect of Solanum Melongena on Experimental Atheromatosis. VI. Enzyme Histochemical, Physiopathological and Chemical Studies on Cholesterol-Induced Stheromatosis in Rabbits. Conclusions
  • F. Ibuki et al., An improved method for the purification of eggplant trypsin inhibitor

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *