Pokochasz to warzywo, gdy poznasz jego właściwości! W tradycyjnej medycynie koreańskiej stosowano go do leczenia lumbago (ból okolicy lędźwiowej), raka żołądka, alkoholizmu czy odry. W Nigerii używano jako środek antykoncepcyjny, przeciwdrgawkowy i przeciwreumatyczny. A jak to się ma do faktów?
W 1947 roku, czyli już dosyć dawno stwierdzono, że substancje, które znajdują się w bakłażanie neutralizują wpływ żółtego sera na poziom cholesterolu we krwi. Wnioski powtórzyły się w kolejnych badaniach. Skuteczność wiązania cholesterolu była wyższa przy łącznym jedzeniu bakłażanów z tłustym pokarmem (prawdopodobnie składnik bakłażana wiąże cholesterol w przewodzie pokarmowym, co sprawia że ten się nie wchłania i zostaje wydalony). To dobry argument do jedzenia pizzy z bakłażanem 🙂
Pokochasz to warzywo, gdy poznasz jego właściwości!
Sprawdzano na myszach czy bakłażan rzeczywiście może działać przeciwdrgawkowo. Wyniki były obiecujące, znajdujące się w bakłażanie scopoletyna i scoparon wpływały na hamowanie drgawek u badanych myszy.
Oprócz tego, bakłażan zawiera inhibitory proteazy, składnik który ma zdolność do przeciwdziałania wpływowi wirusów i innych czynników na rozwój procesów nowotworowych. Bakłażany były często spożywanym pokarmem wśród osób o niskim wskaźniku zachorowań na raka żołądka.
Czy wiesz, z którego warzywa chipsy mają działanie przeciwnowotworowe?
Ale bakłażan jest taki gorzki…
Wiem, że dużo osób jest na bakier z bakłażanem. Charakteryzuje się specyficzną goryczką, która często zmienia smak potrawy. Ale mam dobrą wiadomość! Można się jej pozbyć!
- Pokrój bakłażana w plastry i posyp solą z obu stron.
- Zostaw go bez przykrycia, nawet do 30 minut
- Sok, który puści możesz wytrzeć papierowym ręcznikiem, ja oprócz tego opłukuję plastry
Ten prosty zabieg sprawia, że bakłażan traci na goryczce i można go dorzucić do dania nie bojąc się, że zepsuje smak!
- G.H. Mitschek, Effect of Solanum Melongena on Experimental Atheromatosis. VI. Enzyme Histochemical, Physiopathological and Chemical Studies on Cholesterol-Induced Stheromatosis in Rabbits. Conclusions
- F. Ibuki et al., An improved method for the purification of eggplant trypsin inhibitor