Któż nie lubi spaghetti? Ja uwielbiam różnego rodzaju potrawy z makaronami. Moją pierwszą miłością było spaghetti a la Napoli. „A la” gdyż jest to przepis mojego taty. I dzisiaj wam go zdradzę!
Pomidorowy sos do spaghetti możemy wykonać na kilka sposobów i pewnie każdy jest dobry. Ja najczęściej używam koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki. Wykonanie jest naprawdę proste i zajmie Wam niecale 10 minut. Sos sam z siebie nie będzie gęsty, więc jeśli chcesz możesz dodać mąki, ale wtedy na pewno będzie bardziej kaloryczny.
Przygotuj:
- słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
- czosnek
- olej
- bazylię (najlepiej świeżą)
- inne przyprawy np. zioła prowansalskie, pieprz, sól, oregano
Pierwszy sposób:
- Zagotuj wodę w garnuszku, dodaj do niej zgnieciony przez praskę czosnek i bazylię
- Dodaj koncentrat pomidorowy i łyżkę dowolnego tłuszczu
- Dodaj przyprawy do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę
Drugi sposób:
- Pokrój czosnek na drobne plasterki
- Podsmaż przez chwilę czosnek na dnie garnuszka, dodaj pieprz i oregano, uważaj aby go nie przypalić
- Dodaj trochę wody i pomidory z puszki
- Gotuj do rozmiękczenia pomidorów, możesz całość zmiksować jeśi zalezy ci na gładkiej koncystencji
- Przypraw do smaku, pieprzem i ziołami.
I to tyle! Jak widzicie żaden ze sposobów nie jest skoplikowany! Taki sos może stanowić swietny dodatek do pełnoziarnistego makaronu z odrobiną sera (przecież można czasem zaszaleć). Jeśli lubicie mięsne spaghetti dodajcie mięso mielone do dania.