pomidorowy sos do spaghetti

Pomidorowy sos do spaghetti

Któż nie lubi spaghetti? Ja uwielbiam różnego rodzaju potrawy z makaronami. Moją pierwszą miłością było spaghetti a la Napoli. „A la” gdyż jest to przepis mojego taty. I dzisiaj wam go zdradzę!

Pomidorowy sos do spaghetti możemy wykonać na kilka sposobów i pewnie każdy jest dobry. Ja najczęściej używam koncentratu pomidorowego lub pomidorów z puszki. Wykonanie jest naprawdę proste i zajmie Wam niecale 10 minut. Sos sam z siebie nie będzie gęsty, więc jeśli chcesz możesz dodać mąki, ale wtedy na pewno będzie bardziej kaloryczny.

Przygotuj:

  • słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
  • czosnek
  • olej
  • bazylię (najlepiej świeżą)
  • inne przyprawy np. zioła prowansalskie, pieprz, sól, oregano

Pierwszy sposób:

  1. Zagotuj wodę w garnuszku, dodaj do niej zgnieciony przez praskę czosnek i bazylię
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy i łyżkę dowolnego tłuszczu
  3. Dodaj przyprawy do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę

Drugi sposób:

  1. Pokrój czosnek na drobne plasterki
  2. Podsmaż przez chwilę czosnek na dnie garnuszka, dodaj pieprz i oregano, uważaj aby go nie przypalić
  3. Dodaj trochę wody i pomidory z puszki
  4. Gotuj do rozmiękczenia pomidorów, możesz całość zmiksować jeśi zalezy ci na gładkiej koncystencji
  5. Przypraw do smaku, pieprzem i ziołami.

I to tyle! Jak widzicie żaden ze sposobów nie jest skoplikowany! Taki sos może stanowić swietny dodatek do pełnoziarnistego makaronu z odrobiną sera (przecież można czasem zaszaleć). Jeśli lubicie mięsne spaghetti dodajcie mięso mielone do dania.

pomidorowy sos do spaghetti

Taki pomidorowy sos do spaghetti można wykorzystać również do domowej pizzy. Nie przesadźcie wtedy jednak z ilością wody, sos do pizzy będzie musiał być zdecydowanie bardziej gęsty. I dodajcie więcej oregano.
Smacznego!

Zobacz poprzedni wpis o tym czy powinniśmy bać się bakterii