Założę się, że istnieje grupa ludzi, która gdy myśli o zjedzeniu czegos dobrego na mieście ma w myślach obraz złotych łuków tworzących literę M. Założę się też, że istnieje grupa ludzi, którzy mimo że o tym myślą, mają świadomość, że to niezdrowe i rezygnują z takiego jedzenia. I założę się też, że są ludzi, którzy tylko słyszeli, że fast foody są złe i niezdrowe, ale w sumie to nie wiedzą dlaczego. Tę grupę osób odsyłam do tego wpisu.
Jeśli jednak znajdujesz się w grupie świadomej, która mimo upodobań podniebienia wybiera zdrowie, ten wpis jest dla Ciebie! Przedstawiam Ci alternatywy dla fast foodów, które wykonasz w domu!
Burgery – alternatywy dla Fast Foodów
Oczywiście, że burger musiał się znaleźć w tym zestawieniu! Ja jednak przekornie zaproponuję Ci dziś burger roślinny, wykonany z fasoli. Jest przepyszny, szybki w wykonaniu i stanowi dobre źródło białka i wielu mikroelementów.
Przepis dla kilku osób, w zależności od pojemności żołądków, bo wychodzi 6 lub 8 burgerów ?
Jak je zrobić?
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 60 g płatków owsianych
- 4 ząbki czosnku
- olej
- pieprz, papryka słodka, papryka chili
Dodatki:
- Bułki pelnoziarniste 6 lub 8 (oczywiście możesz upiec samemu ?)
- Sałata
- Pomidor, warzywa jakie lubisz
1. Zmiel płatki owsiane na mąkę
2. Fasolę odcedź i opłucz pod bieżącą wodą
3. Rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę
4. Do blendera (ja użyłam Thermomixa) wrzuć fasolę i zmiksuj na gładką masę,
5. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy, zmiksuj całość
6. Z masy uformuj burgery (6 dużych lub 8 mniejszych)
7. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż burgery z obu stron tak, aby wytworzyła się chrupiąca skórka
8. Wrzuć burgery do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 15 min
9. Na bułkę połóż sałatę, burgera, pomidora, paprykę, posyp szczypiorkiem lub użyj dodatków jakie lubisz. (Możesz też dodać plaster sera, ketchup czy majonez z dobrym składem)
Frytki z batatów
Nie mówię, że ziemniaki są złe… Bo to, co sprawia, że frytki są niezdrowe to fakt w jaki sposób przebiega obróbka. Tłuszcze trans, smażenie wiele razy na tym samym oleju…
Niemniej jednak frytki z batatów smakują obłędnie! Zwłaszcza jeśli przygotujesz je z tymiankiem i podasz z sosem czosnkowym!
Jak je zrobić?
- Bataty umyj i pokrój lub obierz ze skórki przed pokrojeniem
- Wrzuć je do miski, dodaj łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego, odrobinę soli, czosnku i tymianku, wymieszaj
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
- Bataty wysyp na papier do pieczenia i piecz 40 minut
- Do miski przelej jogurt narualny, dodaj trochę soli, pieprzu, czosnku, możesz dodać łyżeczkę majonezu z dobrym składem, aby smak był bardziej intensywny
I to tyle! Batatowe frytki świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, lub jako kolacja czy też przekąska do filmu! Więcej inspiracji znajdziesz w grupie na Facebooku Posil się Zdrowiem – Wsparcie w zdrowym stylu życia!