Na pewno wiesz, że jesienią włosy wypadają częściej. Sprawdź z czego to może wynikać klikając tutaj. Dzisiaj jednak o tym, co możesz zmienić w swojej diecie, aby zmniejszyć wypadanie włosów, nawet jesienią. A konkretnie, będzie to aż 8 zmian w diecie, aby zmniejszyć wypadanie włosów!
Więcej produktów z witaminą C
Witamina C jest potrzebna do syntezy kolagenu, białka, które wspiera mieszki włosowe. Oprócz tego odpowiada za prawidłowy stan naczyń krwionośnych skóry głowy. Zwiększa wchłanianie żelaza, które spożywamy. Znajdziesz ją w papryce, pietruszce (natce), dzikiej róży czy warzywach zielonych (kapusta, kalafior, spzinak, brukselka).
Odpowiednia ilość białka
Włos to białko w 90% (a raczej głównie aminokwasy). Jeśli w diecie jest go za mało- oczywistym jest fakt, że włosy będą słabsze i będą szybciej wypadać. Z białkiem jednak trzeba pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar jest szkodliwy. Odpowiednia ilość, jeśli nie trenujesz wyczynowo ani nie planujesz zwiększać masy mięśniowej wynosi 0,9 g białka na kilogram masy ciała.
Beta karoten
Witamina A wspiera wzrost tkanek i komórek. Wypadanie czy osłabienie włosów często jest związane z jej niedoborem. Spożywaj produkty bogatę w beta-karoten, czyli morele, pietruszkę, jarmuż, dynię, marchewkę czy paprykę.
Jedz produkty bogate w witaminy z grupy B
Po prostu musisz je zjadać w odpowiedniej ilości. Koniec kropka. W tej grupie znajduje się biotyna, czy kwas pantotenowy. Pirydoksyna, bierze udział w syntezie melaniny (czyli odpowiada za kolor włosów). Ich źródłem są m.in. produkty zbożowe (pełnoziarniste), orzechy i pestki, podroby, ryby czy jaja.
Nie zapominaj o krzemie
Odpowiednie spożycie zapobiega łysieniu i stymuluje wzrost włosa. Truskawki, papryka, proso czy jęczmień, pszenica, owies, ryż, kiełki fasoli, ziemniaki to tylko niektóre źródła krzemu. Jego zawartość w produkcie zmniejsza się na skutek nawożenia gleby czy podczas przetwarzania żywności, warto więc o tym pamiętać. Na ratunek rusza nam również napar ze skrzypu polnego!
Zobacz wpis w formie filmu
Miedź + cynk
Za kolor włosów odpowiada również miedź, ma to znaczenie w zapobieganiu przedwczesnego siwienia. Cynk spełnia rolę w produkcji nowych komórek. Ich wzajemna równowaga jest istotna, ze względu na wzajemne zaburzenia wchłaniania w przypadku nieodpowiednich proporcji. Dobrym źródłem zarówno miedzi jak i cynku jest czarny sezam.
Siarka dla włosów
Zmniejsza stan zapalny skóry, wspiera wzrost włosa. Bierze udział w metabolizmie witamin z grupy B, a te jak już wiesz są bardzo potrzebne. Niedobór siarki szybko objawia się wypadaniem włosów, łamliwością, suchością skóry. Siarka jest tam, gdzie białko. W rybach, mięsie, jajach, mleku. Również w czosnku, kapuście, rzepie, cebuli, brukselce, w algach, wodorostach i niektórych orzechach.
Zjadaj odpowiednią ilość żelaza
Znajdziesz je w suszonych morelach, żółtkach jaj, wątróbce, chudym czerwonym mięsie, drobiu, ostrygach, łososiu, tuńczyku i produktach pełnoziarnistych.
Jeśli chodzi więc o 8 zmian w diecie, aby zmniejszyć wypadanie włosów, to tak naprawdę jedna konkretna zmiana. Wprowadzenie do jadłospisu pokarmów bogatych w wyżej wymienione składniki pozwoli Ci cieszyć się bujną czupryną i przetrwać okres jesieni bez większych strat!
Zaobserwuj mnie na Instagramie po więcej inspiracji!