Nimi warto sie zajadac

Nimi warto się zajadać!

Uwielbiam tę porę roku ze względu na bogactwo owoców i warzyw! Warto korzystać z darów natury i zajadać się owocami sezonowymi. A teraz sezon na jagody trwa! I to nimi warto się zajadać! 

Od lat czarne jagody stosowano do leczenia biegunek. Głównie na półkuli północnej, robiono nawet zupę z czarnych jagód, która miała pomagać w zwalczaniu infekcji. Do dzisiaj wiedzę tę wykorzystują np. lekarze w Szwecji. 5-10 g suszonych jagód wystarcza do poradzenia sobie z biegunką. Oprócz działających ściągająco garbników, jagody zawierają antocyjanozydy, działające na bakterie E.coli. Jagody zawierają substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Okazuje się, że działają na poliowirusy nawet przy 10-krotnym rozcieńczeniu! 

Układ krwionośny

Antycyjanozydy z jagód podawano królikom, będącym na diecie z dużą zawartością cholesterolu. Te, które dostawały wyciąg z jagód miały dużo mnie złogów miażdżycowych w tętnicach, a zwłaszcza w tętniczkach mózgu, w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. Okazuje się więc, że składniki czarnych jagód mają działanie zabezpieczające naczynia krwionośne przed odkładaniem w nich blaszki miażdżycowej. Co to oznacza? To, że mają udział w profilaktyce chorób serca i udarów mózgu. 

Przypuszcza się, że te związki blokują zdolność cholesterolu do przenikania przez ściany naczyń. Związki z jagód wzmacniają włóknik w ścianach naczyń krwionośnych, co zmniejsza ich przepuszczalność dla cholesterolu.


Co jeszcze jest dobre na cholesterol?


Jagody dobre na wszystko!

Warto pamiętać, że suszone owoce pomagają na biegunki, a owoce świeże pomagają przy zaparciach. Owoce warto włączyć do diety w przypadku osób, w wieku podeszłym. Będą pomocne w zachowaniu funkcji poznawczych i neuromotorycznych, a także w zapobieganiu udarom i zakrzepom. Preparaty z borówki czarnej wykorzystuje się w okulistyce, leczeniu chorób układu krążenia oraz wrzodów, a także jako środek przeciwzapalny i poprawiający gojenie ran. Z tego względu nimi warto się zajadać!


  • J. Konowalchuk et al. Antiviral activity of fruit extracts
  • M. Miskulin et al. Effect of Experimental hypertension and cholesterol-induced atheroma on the permeability and biochemical composition of brain microvessels. Protective effect of anthocyanosides.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *