Nimi warto sie zajadac

Nimi warto się zajadać!

Uwielbiam tę porę roku ze względu na bogactwo owoców i warzyw! Warto korzystać z darów natury i zajadać się owocami sezonowymi. A teraz sezon na jagody trwa! I to nimi warto się zajadać! 

Od lat czarne jagody stosowano do leczenia biegunek. Głównie na półkuli północnej, robiono nawet zupę z czarnych jagód, która miała pomagać w zwalczaniu infekcji. Do dzisiaj wiedzę tę wykorzystują np. lekarze w Szwecji. 5-10 g suszonych jagód wystarcza do poradzenia sobie z biegunką. Oprócz działających ściągająco garbników, jagody zawierają antocyjanozydy, działające na bakterie E.coli. Jagody zawierają substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Okazuje się, że działają na poliowirusy nawet przy 10-krotnym rozcieńczeniu! 

Układ krwionośny

Antycyjanozydy z jagód podawano królikom, będącym na diecie z dużą zawartością cholesterolu. Te, które dostawały wyciąg z jagód miały dużo mnie złogów miażdżycowych w tętnicach, a zwłaszcza w tętniczkach mózgu, w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. Okazuje się więc, że składniki czarnych jagód mają działanie zabezpieczające naczynia krwionośne przed odkładaniem w nich blaszki miażdżycowej. Co to oznacza? To, że mają udział w profilaktyce chorób serca i udarów mózgu. 

Przypuszcza się, że te związki blokują zdolność cholesterolu do przenikania przez ściany naczyń. Związki z jagód wzmacniają włóknik w ścianach naczyń krwionośnych, co zmniejsza ich przepuszczalność dla cholesterolu.


Co jeszcze jest dobre na cholesterol?


Jagody dobre na wszystko!

Warto pamiętać, że suszone owoce pomagają na biegunki, a owoce świeże pomagają przy zaparciach. Owoce warto włączyć do diety w przypadku osób, w wieku podeszłym. Będą pomocne w zachowaniu funkcji poznawczych i neuromotorycznych, a także w zapobieganiu udarom i zakrzepom. Preparaty z borówki czarnej wykorzystuje się w okulistyce, leczeniu chorób układu krążenia oraz wrzodów, a także jako środek przeciwzapalny i poprawiający gojenie ran. Z tego względu nimi warto się zajadać!


  • J. Konowalchuk et al. Antiviral activity of fruit extracts
  • M. Miskulin et al. Effect of Experimental hypertension and cholesterol-induced atheroma on the permeability and biochemical composition of brain microvessels. Protective effect of anthocyanosides.